Katten

Met zout vernevelen heeft uw kat veel minder klachten bij niesziekte en allergie!

 

Heeft uw kat niesziekte, longproblemen of last van een allergie in de luchtwegen of Rhinitis? Dan kan vernevelen met fysiologisch zout voor uw kat een uitkomst zijn.

Wat is niesziekte?

Niesziekte is een ziekte die door meerdere kiemen wordt veroorzaakt. De belangrijkste zijn het calici virus en het rhinotracheitis virus. De ziekteverschijnselen die deze verwekkers veroorzaken lijken zo sterk op elkaar dat ze samengevat worden onder de noemer niesziekte. Vaak is er sprake van een menginfectie met meerdere ziektekiemen. Dat is dan direct ook het grootste probleem; wanneer een kat ‘verkouden’ lijkt wordt het al gauw de niesziekte genoemd, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn.

Allergie bij katten?

Ja, ook katten kunnen allergisch zijn voor pollen. Dit noemen we een atopie. Naast uitslag en irritatie heeft uw kat in veel gevallen ook last van een verstopte neus, tranende ogen, volgelopen holtes en bijholtes of een overproductie van slijm in de luchtwegen.

De allergische reactie ontstaat omdat de natuurlijke bescherming van de luchtwegen, de slijmvliezen, reageren op de binnenkomende allergenen. Deze stoffen worden gevangen door de trilhaartjes die met miljoenen in de slijmvliezen zitten. Deze ‘vreemde’ stoffen zorgen ervoor dat het slijmvlies reageert.

Wat te doen?

In eerste instantie raden we u aan om naar een dierenarts te gaan. Voor zowel niesziekte als ook allergische reacties is het op afstand een diagnose stellen ondoenlijk. Zoals gezegd kunnen er meerdere oorzaken zijn voor de symptomen. Wat wel duidelijk blijkt is dat al tijdens de klachten het vernevelen met fysiologisch zout de klachten verlicht.

Waar is ervaring mee?

In het buitenland wordt vernevelen steeds vaker toegepast, ook met medicatie. In Nederland hebben we ook el enige ervaring. Bij enkele katten waren de symptomen van niesziekte geconstateerd. Na diverse behandelingen was er geen resultaat en waren ze uitbehandeld. Bij deze katten is toen gestart met het vernevelen van fysiologisch zout. Tot verbazing van de dierenarts en de baasjes namen de symptomen (loopneus, tranende ogen en moeite met ademhaling) af. De zin in eten nam toe en de katten werden weer levendiger. De kwaliteit van leven was dus fors toegenomen.

Hoe past u het toe?

Er zijn verschillende manieren om verneveling bij uw kat toe te passen. Wanneer uw kat rustig is en ook een mondkapje verdraagt dan kunt u de kat op schoot nemen en het mondkapje over zijn/haar bekje plaatsen.

Veel katten vinden dit echter niet aangenaam en zullen proberen het masker af te halen. Dan is de beste oplossing om uw kat in een (doorzichtige) bak te plaatsen met een deksel erop of in een dichte kattenbench. U leidt de nevel vanuit de vernevelaar naar de bak zodat uw kat in een vernevelde ruimte komt. De meeste katten vinden dit heel prettig en ze zullen zelfs naar de bron van de nevel gaan om te ruiken. Aan te raden is om  minimaal 10 minuten te vernevelen.

Afhankelijk van het soort allergie kunt u de behandeling bij uw kat zo nodig meerdere malen per dag herhalen, dit is niet schadelijk. De zoutoplossing heeft een natuurlijke lichaamseigen concentratie. Hiervan kunt u gerust grotere hoeveelheden gebruiken.