Verkoudheid bij uw hond

Help, mijn hond is verkouden…¬†Geen zorgen, een verkoudheid bij uw hond is meestal snel over en is makkelijk te verlichten! In deze blog leggen we u uit wat verkoudheid bij een hond inhoudt, welke symptomen er zijn en wat u zelf kunt doen om de klachten te verlichten en behandelen.

verkoudheid bij uw hond

Wat is verkoudheid bij uw hond?

Wanneer uw hond verkouden is dan zitten er in zijn/haar luchtwegen een virus. Dit vervelende virus is in de neus, keel en de diepere luchtwegen van uw hond gekropen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan uw hond niet verkouden worden door u of andersom. Het virus van verkoudheid voor de mens is namelijk anders dan het virus voor de hond.

hond

Symptomen

De symptomen of klachten van verkoudheid bij uw hond zijn in de meeste gevallen klein en van korte duur. Net als bij de mens! Maar er bestaan natuurlijk ook hevig verkoudheden bij honden.

De klachten van een verkoudheid bij uw hond houden een paar dagen tot een week aan. Houden de klachten langer aan of heeft u het vermoeden dat uw hond toch iets anders onder de leden heeft, raadpleeg dan uw dierenarts!

Een milde verkoudheid bij uw hond herkent u aan deze klachten:

  • Hoesten
  • Snotteren
  • Loopneus of verstopte neus (en daardoor regelmatig met de poten over de neus wrijven)
  • Niezen

Wanneer uw hond een ernstige verkoudheid heeft, komen er nog enkele klachten bij:

  • Tranende of waterige ogen
  • Hoge lichaamstemperatuur
  • Weinig tot niks eten
  • Koorts
  • Loom en lusteloos
  • Snel of langzaam ademhalen

hittestress bij uw hond

Verlichten en behandelen

Er zijn gelukkig voldoende acties die u kunt ondernemen om de klachten van verkoudheid te verlichten en sneller te doen verdwijnen. Eigenlijk zijn dit dingen die u ook doet als u zelf verkouden bent, heel makkelijk dus!

Laat uw hond lekker rusten en uitzieken
Sla bijvoorbeeld een keer een wandeling over of bewaar uitgebreide knuffelsessies voor een volgende keer.

Zorg voor voldoende vers water
Geef uw hond fris water en herinner hem/haar eraan om te drinken door het waterbakje voor hem/haar neer te zetten.

Houd uw huis schoon en geventileerd
Houd uw huis zo veel mogelijk stofvrij door regelmatig te poetsen en rook niet in de buurt van uw hond. Zet regelmatig de ramen open om te ventileren, maar houd uw hond wel uit de tocht.

Vernevelen met fysiologisch zout
Om de luchtwegen vrij te maken van snot en uw hond makkelijker te laten ademen, kunt u vernevelen met fysiologisch zout. Dit lijkt op stomen met water en keukenzout, maar is veel effectiever. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.