Recept: fysiologisch zout voor huisdieren

Heeft uw huisdier last van overmatig slijmen? Ademt het moeilijk? Help uw huisdier dan eens door te vernevelen met fysiologisch zout! In dit artikel vindt u het aller makkelijkste recept van fysiologisch zout voor huisdieren. Ook geven we u tips om de werking te verbeteren. Lees snel verder…

Fysiologisch zout en de toepassing bij huisdieren

Eigenlijk is fysiologisch zout een heel simpel product. Het is slechts een mengeling van water en zout. Wel dient u rekening te houden met de verhouding van deze twee ingrediënten, namelijk 9 gram zout per 1 liter water.

Vaak gebruiken eigenaren van huisdieren fysiologisch zout om slijm in de neus en de keel op te lossen, zodat het dier weer vrij kan ademen.

Recept van fysiologisch zout voor huisdieren

Ingrediënten

Het super makkelijke recept van fysiologisch zout voor huisdieren heeft slechts twee ingrediënten:

9 gram zout
Gebruik liefst normaal keukenzout. Speciale soorten zoals zeezout of Himalayazout zijn minder geschikt.

1 liter water
Demi-water, kraanwater (zacht water) of bronwater voldoen. Water met koolzuur en veel mineralen kan zorgen voor afzet tegen de wand van een vernevelaar.

Bereiding

 1. Breng 1 liter water aan de kook. Laat het water ongeveer 10 minuten doorkoken.
 2. Doe ondertussen 9 gram zout in een pan, bak of emmer. Deze moet schoon en leeg zijn.
 3. Vul de pan, bak of emmer verder met het gekookte water.

zelf fysiologisch zout maken

Fysiologisch zout toedienen met een vernevelaar

Dé manier om fysiologisch zout toe te dienen heet ‘vernevelen’. Vernevelapparaten zetten het vloeibare, fysiologische zout dat u gemaakt (of gekocht) heeft om in nevel. Dit zijn hele kleine druppeltjes, denk maar aan damp of mist. Er zijn twee mogelijkheden om met een vernevelaar fysiologisch zout bij uw huisdier toe te dienen.

 1. Staande vernevelaar

Een staande vernevelaar zet u neer in een (gedeeltelijk) afgesloten ruimte. De vernevelaar verspreidt de nevel van het fysiologisch zout in deze ruimte. U plaatst uw huisdier in deze ruimte, zodat het de nevel kan inademen.

 1. Vernevelaar met een mond- of neusstuk

De effectiefste manier van fysiologisch zout toedienen, is het gebruik van een aanzetstuk voor op de mond, neus of snuit. Aan het vernevelapparaat verbindt u een slangetje met het aanzetstuk oftewel een kapje. Het aanzetstuk of kapje plaatst u over de mond. Het fysiologisch zout komt dan makkelijk in de mond en neus. Het is een effectieve toedieningsmanier, omdat het slijm makkelijker en snel wordt opgelost.

verkouden huisdier kennelhoest fysiologisch zout voor huisdieren

Fysiologisch zout voor klachten en kwalen

Fysiologisch zout wordt bij dieren voornamelijk gebruikt om slijm in de neus, mond en keel op te lossen. Ook kan het verlichting bieden (net zoals bij hoofdpijn van mensen). Specifieke klachten en kwalen bij huisdieren waarbij fysiologisch zout wordt gebruikt, zijn als volgt:

 • Kennelhoest
 • Hittestress
 • Bronchitis
 • Algemene ademhalingsproblemen
 • Algemene luchtwegproblemen
 • RAO
 • Schimmelinfectie
 • Hooikoorts
 • Verkoudheid
 • Niesziekte
 • Benauwdheid

Fysiologisch zout voor huisdieren zelf maken vs. bestellen

Zoals u ziet, is fysiologisch zout gemakkelijk zelf te maken. Het enige waar u op dient te letten, is de hoeveelheid zout ten opzichte van de hoeveelheid water.

U kunt echter ook ampullen fysiologisch zout bestellen. Dat is handig, omdat de hoeveelheden al precies afgestemd zijn en u dus zelf niks meer hoeft te doen.

U mag naar aanleiding van dit artikel natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We vertellen u graag meer over de werking van fysiologisch zout voor huisdieren! Stuur ons een bericht via het contactformulier, mail naar info@iedereenlucht.nl of bel naar 085-0020845.