Tien tips tegen hittestress bij uw paard

Het is warm, heet zelfs, en uw paard kan daar helaas ook problemen van ondervinden. Hittestress bij uw paard kan ernstige klachten veroorzaken. Voorkom daarom hittestress bij uw paard met de tien tips in dit artikel!

hittestress bij uw paard

Wat is hittestress?

Hittestress is de verzamelnaam van een aantal klachten dat veroorzaakt wordt door hoge temperaturen. De hoge temperatuur kan te wijten zijn aan de zomer, maar bijvoorbeeld ook aan verwaarlozing van de paardenstal.

Bij hoge temperaturen, vanaf ongeveer 25°C, zal het uw paard niet meer goed lukken om de eigen lichaamstemperatuur op peil te houden. Normaalgezien is de lichaamstemperatuur van uw paard ongeveer 37 tot 38°C. Is de lichaamstemperatuur hoger, dan is er kans op hittestress.

Raadpleeg vanaf een lichaamstemperatuur van 40°C zeker uw dierenarts! Uw paard is dan daadwerkelijk in levensgevaar. Paarden kunnen veel minder goed tegen de hitte dan wij mensen.

Hittestress bij uw paard herkennen

Gelukkig is hittestress bij uw paard goed te herkennen. Ga bij buitentemperaturen vanaf 25°C na of uw paard last heeft van onderstaande symptomen, doe eventueel een meting van de lichaamstemperatuur en pas vervolgens de tips in dit artikel toe.

Symptomen van hittestress bij uw paard

 • Sloomheid
 • Weinig of niet eten
 • Sneller ziek zijn
 • Diarree
 • Gedragsverandering

hittestress bij uw paard

Tien tips tegen hittestress bij uw paard

 1. Minder belasten

Op warme dagen kunt u uw paard het beste zo min mogelijk belasten. Sla bijvoorbeeld een training over of laat het minder zwaar werk doen. Houd in de planning van trainingen en werk altijd rekening met een verminderd energieniveau en daardoor ook een verminderde trainingsprogressie of werktempo.

 1. Goed uitlopen

Wilt u op een warme dag toch trainen of werken met uw paard? Neem dan de tijd voor een goed rondje uitlopen of droogstappen. U kunt de lichaamstemperatuur – die door het werken waarschijnlijk flink is gestegen – geleidelijk doen dalen. De lichaamstemperatuur van uw paard langzaamaan laten dalen gaat beter door rustig uit te lopen dan door hem/haar plots te laten stoppen en in een stal zonder veel beweegruimte te zetten.

 1. Schaduw bieden

Laat uw paard zo veel mogelijk in de schaduw staan. Leid hem/haar naar een veld met veel bomen of een schuilstal. Wanneer u niet de mogelijkheid tot schaduw heeft, kunt u uw paard ook binnen in een koele stal laten staan.

 1. Veel water laten drinken

Uw paard kan een deel van de hitte kwijt door te zweten, maar al dat lichaamswater moet natuurlijk aangevuld worden. Zorg er dus voor dat uw paard voldoende water kan drinken. Op een rustige dag is ongeveer 35 liter water voldoende, maar bij hitte of een intensieve training kan dit gerust oplopen tot 80 liter.

 1. Voeding op peil houden

Uw paard heeft door de hitte geen zin in eten en zal het vaak links laten liggen. Paarden hebben echter veel energie nodig, ook als ze een rustige dag zonder (veel) training of werk hebben. Voeder daarom evenveel als u normaal zou doen.

Door het zweten verliest een paard ook een aantal voedingsstoffen die hij/zij wel nodig heeft. Zorg er dus voor dat het voer voldoende eiwitten en mineralen bevat of voeg dit eventueel toe.

 1. Liksteen plaatsen

U kunt het verlies van zout en mineralen door het zweten ook compenseren met een liksteen. Uw paard voelt zelf goed aan wanneer het extra zout nodig heeft en zal de steen op dat moment vanzelf gebruiken.

 1. Afspuiten met koel water

Spuit uw paard voor vijf tot tien minuten nat met koel water. Focus daarbij op het hoofd, de hals, de rug en de benen. Na het afspuiten gaat u met een zweetmes of kleine trekker over uw paard om het water te verwijderen. Het is namelijk niet de bedoeling dat het water een laagje op de huid van uw paard vormt waardoor uw paard de hitte niet meer kan uitzweten.

 1. Voor een ventilator plaatsen

Plaats uw paard voor ongeveer vijf minuten voor een ventilator en laat hem/haar daarna even rustig stappen. Herhaal dit tot uw paard minder hittestress vertoont. Eventueel kunt uw ventileren na het afspuiten. Zorg er wel voor dat u dit niet te lang doet. De lichaamstemperatuur dient geleidelijk af te nemen en niet in één stap van oververhitting naar onderkoeling te gaan.

 1. ’s Nachts naar buiten

Laat uw paard ’s nachts buiten, zodat hij/zij kan genieten van de afgekoelde lucht. De lichaamstemperatuur van uw paard zal buiten makkelijker dalen, dan in een kleine, warme stal.

 1. Lucht afkoelen door bevochtiging

U kunt een koelsysteem nabootsen door de lucht te bevochtigen met een vernevelaar. U hoeft alleen koud of koel water in een vernevelaar te plaatsen en het apparaat doet het werk voor u. Door koel of koel water te vernevelen zal de luchttemperatuur afnemen. Let er wel op dat het niet te vochtig wordt, waardoor er ook weer een laagje water op de huid van uw paard kan ontstaan en het zweet niet meer weg kan. Het is beter om de lucht in bijvoorbeeld de stal eerst af te laten koelen met luchtbevochtiging, en pas later uw paard erin te plaatsen.

hittestress bij uw paard

Informatie over luchtbevochtiging met een vernevelaar

Wenst u meer informatie over luchtbevochtiging met een vernevelaar, neem dan gerust contact met ons op! Bekijk ons aanbod van vernevelaars via onderstaande knop.