Bronchitis bij honden

Blijft uw hond maar hoesten? Is het een droge hoest of een natte hoest? Wellicht heeft uw hond bronchitis. Lees hier meer over wat het is en hoe u de klachten kunt verlichten. 

Wat is bronchitis?

Wanneer uw hond bronchitis heeft dan wil dat zeggen dat zijn of haar bronchiën ontstoken zijn. De bronchiën zijn vertakkingen van de luchtpijp en zijn dus onderdeel van de luchtwegen. Ze lopen door de gehele longen. Er zijn twee vormen bronchitis te onderscheiden:

Acute bronchitis is tijdelijk en gaat vanzelf weer over. Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van deze vorm. Er kan sprake zijn van kennelhoest.

Chronische bronchitis houdt langer aan (meer dan twee maanden). De oorzaak is vaak dan ook niet meer te achterhalen. Hoe langer de behandeling op zich laat wachten, hoe meer last deze vorm zal geven.

vernevelen luchtwegklachten bij huisdieren hond benauwd bronchitis

Welke honden krijgen bronchitis?

Sommige honden hebben meer kans op bronchitis dan andere. Zo zijn er meer kleine dan grote honden die er last van hebben. Ook oudere honden maken meer kans op de ziekte dan jongere honden. Tot slot hebben honden met overgewicht ook de ziekte ook vaker dan honden met een normaal gewicht.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van bronchitis bij honden is het hoesten. Sommige honden hoesten zelfs de hele dag door. Als de ziekte nog maar pas in het lichaam zit, dan is de hoest vaak droog. Naarmate de ziekte langer aanhoudt, wordt de hoest vaak nat. Het lichaam van uw hond produceert dan slijm, dat de bacterie of het virus mee naar buiten moet nemen. Uw hond hoest in dit geval slijm op.

Diagnose stellen

De dierenarts kan bronchitis bij uw hond vaststellen. Wacht niet te lang met naar de dierenarts gaan. De gezondheid van uw hond is erg gebaat bij een snelle en passende behandeling.

De dierenarts zal een röntgenfoto maken waarop de bronchiën goed te zien zijn. Eventueel doet hij of zij ook testen om andere ziektes dan bronchitis uit te kunnen sluiten.

Behandeling

U kunt enkele dingen zelf doen om de klachten bij uw hond te verlichten:

Zorg voor schone lucht, zodat u (extra) irritatie aan de luchtwegen van uw hond te voorkomt. Rook dus niet in het bijzijn van uw hond en draag geen overheersende parfum. Houd uw huis ook zoveel mogelijk stofvrij en zet ramen en deuren regelmatig open.

Heeft uw hond bronchitis in verband met overgewicht? Dan is het aan te raden om uw hond te laten afvallen met de juiste voeding en voldoend beweging.

Er zijn medicijnen die het slijm in de luchtwegen oplossen en uw hond weer vrij kunnen laten ademen. Raadpleeg uw dierenarts voor de beste medicijnen. Vloeibare medicijnen kunt u makkelijk toedienen met een vernevelaar.

Hopelijk komt uw hond er snel wer bovenop met deze tips!

We helpen u graag bij het vinden van de juiste vernevelaar. Stuur ons een bericht via e-mail op info@lavernevela.nl, het contactformulier of bel ons op 085-0020845.