Kennelhoest: wat is het en hoe kunt u het behandelen?

Is uw hond veel aan het hoesten, wil hij of zij niet meer eten en zit er veel slijm in de keel? Dan heeft uw hond misschien wel kennelhoest! Wilt u meer weten over kennelhoest en checken of uw hond het heeft, lees dan gauw verder.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een infectie aan de voorste luchtwegen van uw hond. De voorste luchtwegen zijn de neus, de keel, de luchtpijp en de bronchiën. Kennelhoest is niet één bepaalde infectie, maar is de overkoepelende term voor meerdere infecties aan de voorste luchtwegen van uw hond. Helaas zijn deze infecties erg besmettelijk en verspreiden ze zich snel.

vernevelen luchtwegklachten bij huisdieren hond benauwd kennelhoest

Oorzaken

Er zijn meerdere virussen en bacteriën die kennelhoest kunnen veroorzaken. Virussen zijn bijvoorbeeld het para-influenzavirus en het adenovirus. Een bekende bacterie die kennelhoest bij uw hond veroorzaakt, is de bordetella bronchosepticabacterie.

Verspreiding

Kennelhoest verspreidt zich van hond tot hond. Uw hond kan bijvoorbeeld kennelhoest krijgen wanneer een zieke hond niest of hoest in de richting van uw hond. Ook direct contact met de zieke hond via de neus en de bek kan kennelhoest op uw hond overdragen. Deze situaties komen vaak voor in kennels, pensions, asielen en hondenuitlaatplekken. Wees daar dus extra voorzichtig!

Niet alleen honden die erg ziek zijn van kennelhoest en veel klachten vertonen, kunnen uw hond besmetten. De infectie verspreidt zich ook via honden die slechts kleine, lichte klachten ondervinden. Zodra een hond genezen is, zal hij of zij uw hond ook niet meer zo snel kunnen besmetten.

De kans is groter dat de infectie grip krijgt op uw hond als hij of zij een verminderde weerstand heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw hond ziek of oud is.

Symptomen

Er zijn meerdere symptomen waaraan u kunt zien dat uw hond kennelhoest heeft. Nadat de besmetting door een zieke hond heeft plaatsgevonden kan het ongeveer één tot tien dagen duren voordat de infectie bij uw hond echt doorbreekt en u ook de onderstaande symptomen zal kunnen zien.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hoest niet elke hond die kennelhoest heeft. Uw hond kan één of meerdere van deze symptomen vertonen in mindere of meerdere mate:

  • Droge hoest, die kan leiden tot overgeven
  • Natte hoest, waarbij uw hond slijm ophoest
  • Slijm in de keel
  • Koorts
  • Rusteloosheid of juist heel sloom zijn
  • Snotneus
  • Ontsteking aan de ogen met als gevolg tranende ogen
  • Niet meer willen eten

Herkent u één of meerdere van deze symptomen bij uw hond? Maak dan een afspraak bij de dierenarts, zodat hij of zij de diagnose kan stellen.

vernevelen hond benauwd kennelhoest

Ernst

Kennelhoest bij honden kunt u vergelijken met verkoudheid of griep bij de mens. Echter, het houdt langer aan en uw hond komt er moeilijker van af. Kennelhoest houdt ongeveer tien tot veertien dagen aan.

Behandeling van kennelhoest

Gelukkig kunnen bijna alle honden herstellen van kennelhoest. U kunt het beste naar de dierenarts gaan om de diagnose te laten stellen en de dierenarts een behandeling te laten voorschrijven.

Als ondersteuning van de behandeling van de dierenarts kunt al enkele dingen thuis doen. Met de volgende tips verlicht u de klachten bij uw hond:

  • Druk van de halsband op de keel verminderen

Wanneer er getrokken wordt aan de riem van de hond ontstaat er extra druk op de keel van uw hond. De druk van de aangetrokken riem zorgt ervoor dat de voorste luchtwegen en de keel van uw hond nog geprikkelder reageren dan dat ze al waren. Probeer voorzichtiger om te gaan met de riem of probeer eventueel een andere riem die rond de borst zit.

verkouden huisdier kennelhoest

  • Keel smeren

Het slijm in de keel kan erg vervelend voelen voor uw hond en kan hem of haar een benauwd gevoel geven. U kunt ervoor zorgen dat de voorste luchtwegen weer vrij worden door een zoutwatermengsel via verneveling toe te dienen. Het zoutwatermengsel lost het slijm makkelijk op. Met een vernevelaar kunt het mengsel makkelijk toedienen en heeft het direct effect.

Wilt u meer weten over vernevelen, neem dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag! U kunt ons bereiken op ons e-mailadres info@lavernevela.nl, via het contactformulier of op telefoonnummer 085-0020845.